Sök

Från modernt system till legacy system

Uppdaterad: 7 okt 2019

En bild som dyker upp i huvudet när en tänker legacysystem är ett gammalt stordatorsystem programmerat i Cobol. Men hur man bäst designar och lägger arkitekturen för ett system ändras hela tiden. Best-practice var en gång i tiden feta klienter som hämtade data från en databas via lagrade procedurer. Nu när man tänker modern arkitektur ska man tänka serverless och micro services. Väntar vi 10 år till så kommer vi säkert ha en ny paradigm.

I och med att tekniken går framåt i hög hastighet så går det fortare och fortare för ett system att bli gammal och omodernt. Gör man inget åt den initiala arkitekturen så kommer man så småningom ha ett legacy system.

För att undvika denna fälla så behöver systemen ständigt vara i förändring och regelbundet förnyas. Den gamla klyschan ”lagd arkitektur ligger” kan inte lägre få vara sann. Strategin att göra en stor omskrivning av systemet var 4-5 år är nog inte rätt väg att gå. Att ha en väl övervägd plan hur systemet skall utvecklas över tiden och att låta systemet ständigt vara i förändring är förmodligen rätt väg att gå.

Mikael Schulz

23 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Jfokus 2020

Att skriva tester som utvecklare

Att skriva enhetstester är bra för kodkvalitén och för att hitta buggar, det är nog alla programmerare överens om. I en traditionell arkitektur med en server med APIer och databaslager så kompletteras