Sök

JFokus 2019

JFokus är en av årets höjdpunkter för Javautvecklare. Formatet var det samma som föregående år. Dag 1 är en tutorialdag som följs av två dagar med föreläsningar. Vid varje föreläsningstimme kunde man välja mellan 6 olika föreläsningar. Det är inte helt lätt att välja vad man vill lyssna på då mycket är intressant. En rekommendation är att försöka gå på föreläsningar efter en röd tråd för att få ut som mycket som möjligt. En annan rekommendation är att noga läsa om föreläsningen så att nivån blir den man är ute efter. Många föreläsningar skrapar på ytan och vilket kan vara bra om man vill ha en första introduktion till ämnet men mindre intressant om man har tagit sig förbi introduktionsstadiet. Är man osäker på vilken föreläsning man skall gå på så brukar föreläsningen i A1 vara ett säkert kort. A1 är den största föreläsningssalen och där brukar JFokus placera talaren som de bedömer mest intressant för timmen.

Eftersom det är en Javakonferens så är det förstås mest fokus på Java. Mark Reinhold (Javas chefarkitekt) var på plats även i år och pratade om kommande Javareleaser. Sedan Oracle tog över Java så har språket tagit ny fart. Från att ha varit lite gammalt och dammig så har det nu på allvar tagit upp kampen med moderna språk och känslan är att Java är på väg mot en mycket ljus framtid. I skrivande stund är det Java 11 som gäller med Java 12 stundande runt hörnet. Java 11 är en så kallad long-term release vilket innebär att den kommer supportas under åtminstone 3 år framåt. Ligger man kvar på Java 8 i sina projekt är det hög tid att uppgradera.

Vad som är modern teknik just ändras i en hög hastighet. JFokus ger är en bra barometer för att avgöra vad som gäller just nu. Inte för att det blir några revolutionerande förändringar från år till år men förändring sker i små steg hela tiden. Vad tyngdpunkten låg på JFokus 2019 skiljde inte jättemycket från JFokus 2018. Men mellan JFokus 2019 och JFokus 2017 skiljde det sig desto mer. Så förändringen sker hela tiden och det gäller att hänga med.

Vi ses på JFokus 2020! :)


Mvh

Mikael Schulz


25 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Jfokus 2020

Att skriva tester som utvecklare

Att skriva enhetstester är bra för kodkvalitén och för att hitta buggar, det är nog alla programmerare överens om. I en traditionell arkitektur med en server med APIer och databaslager så kompletteras

Från modernt system till legacy system

En bild som dyker upp i huvudet när en tänker legacysystem är ett gammalt stordatorsystem programmerat i Cobol. Men hur man bäst designar och lägger arkitekturen för ett system ändras hela tiden. Best