Sök

Jfokus 2020

Jfokus 2020

Den 3-5 februari gick årets Jfokus av stapeln och detta inlägg sammanfattar mina samlade intryck från två fullmatade konferensdagar på Stockholm Waterfront.


Inledningsvis, fanns det några tydliga teman i år? Utöver sedvanliga presentationer om de senaste nyheterna inom språket Java och plattformen generellt så berörde många presentationer inte helt oväntat nuvarande trender såsom containers, cloud, microservices, reactive, machine learning och serverless. Men det talades också en hel del om frontend-teknik, exempelvis Web Components, WebAssembly och React.


Presentationerna kring containers berörde givetvis de inom området populära Docker och Kubernetes samt kombinationen containers och cloud. En intressant presentation tog upp hur komplex container-världen kan te sig för den gemene utvecklaren då det i dagsläget finns en hel del verktyg att ta till sig, med blogginlägg såsom “50 useful Kubernetes tools” som talande exempel. Kanske krävs det här grepp för förenkling, vilket verktygen Codewind och Eclipse Che är några exempel på. Andra tips att hålla ett öga på gällande ovan är t.ex. Moby project och Cloud Native Computing Foundation.


Den högpresterande GraalVM fick mycket uppmärksamhet när det talades om Java i containers, “Cloud Native Java” och serverless, tack vare de snabba uppstartstider och låga minnesutnyttjande som GraalVM kan erbjuda JVM-baserade applikationer, vilket är viktigt i dessa sammanhang. Detta utnyttjas i moderna Java-ramverk med inriktning på microservices/containerization/cloud som t.ex. Quarkus och Helidon.


På temat serverless hölls en presentation om Cloudstate, vilket är ett projekt med målet att skapa en standard och referensimplementation för att lösa behovet av “stateful serverless”. Skaparna av detta projekt slår fast att “Function-as-a-Service”-varianten av serverless inte erbjuder någon hållbar lösning för att hantera state i en serverless värld, medans vissa funktioner (t.ex. en varukorg) ju är beroende av state-hantering för att lösa sin uppgift.


På frontend-sidan hölls en presentation om Web Components, W3C-standarden som definierar ett API för skapande av egna komponenter i webbläsaren. På det området är ju React och liknande ramverk dominerande i dagsläget, men genom att istället anamma ett standardiserat sätt att lösa samma uppgift kan vinsterna bli portabilitet och framtidssäkring. Dvs. portabilitet av komponenter mellan olika frontend-ramverk (som oftast ändå behövs för att lösa t.ex. routing) och en försäkring mot risken att i framtiden behöva skriva om stora delar av din frontend eftersom det ramverk du använder idag då antagligen kommer att ersättas av nästa heta frontend-ramverk. Borde tilltala alla som minns huvudvärken när AngularJS ersattes av Angular. Men motsatt som titeln på denna presentation frågade sig ("Are Web Components the Betamax of web development?") var slutsatsen att React et al fortfarande dominerar, men att det pågår en "tyst revolution" till Web Components fördel. En rad bibliotek/verktyg finns för att underlätta byggandet av Web Components, t.ex. Stencil.js, LitElement och slim.js.


Matt Riable (en av skaparna bakom JHipster) höll en presentation om micro frontends, vilket är en trend inom frontend-arkitektur driven av antagandet att samma fördelar som microservices kan ge i backend även kan fås på frontend-sidan genom att bryta ner sin frontend-applikation i mindre, fristående delar. Presentationen var i princip en genomgång av Matts blogginlägg “How to Win at UI Development in the World of Microservices”, vilket ger en bra överblick av nuläget för den intresserade. Micro frontends verkar öka i popularitet, denna typ av frontend-arkitektur har numera “adopt”-status i ThoughtWorks Tech Radar.


Vi ses på Jfokus 2021! :)

/Joakim Gullbert

34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Att skriva tester som utvecklare

Att skriva enhetstester är bra för kodkvalitén och för att hitta buggar, det är nog alla programmerare överens om. I en traditionell arkitektur med en server med APIer och databaslager så kompletteras

Från modernt system till legacy system

En bild som dyker upp i huvudet när en tänker legacysystem är ett gammalt stordatorsystem programmerat i Cobol. Men hur man bäst designar och lägger arkitekturen för ett system ändras hela tiden. Best