Sök

Att skriva tester som utvecklare

Uppdaterad: 7 okt 2019

Att skriva enhetstester är bra för kodkvalitén och för att hitta buggar, det är nog alla programmerare överens om. I en traditionell arkitektur med en server med APIer och databaslager så kompletteras ofta enhetstesterna med integrationstester för att testa API-lagret och databaslagret. Utöver att buggar hittas tidigt med bra testsviter så är de också väldigt bra för att regressionstesta. Att testerna sedan skall köras vid varje commit/push är också en självklarhet för att få snabb återkoppling.

I moderna projekt mäter man ofta kodkvalité och hur stor del av koden som testas.

I och med att man ofta mäter hur stor del av koden som är testad så kan det bli ett felaktigt fokus på vad som testas. En tanke kan bli att koden skall vara täckt till 100% med tester. Vad kan gå fel om allt är testat? Det finns stora problem med detta tankesätt. Har man 100% test-täckning så har man helt säkert massor av helt meningslösa tester, tiden för att bygga systemet är nog väldigt lång (om det är ett stort system) och man har lagt massor av tid på att programmera tester när man istället hade kunnat göra något viktigare.

Som programmerare gäller det att vara klok och kunna avgöra var gränsen går mellan bra och viktiga tester och många och meningslösa tester. Rekommendationen är att inte se blint på procenten test-täckning utan att lägga fokus på att ha bra och meningsfulla tester.

Mikael Schulz


80 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Jfokus 2020

Från modernt system till legacy system

En bild som dyker upp i huvudet när en tänker legacysystem är ett gammalt stordatorsystem programmerat i Cobol. Men hur man bäst designar och lägger arkitekturen för ett system ändras hela tiden. Best